O Porinu Dobitnici nagrada za životno djelo

Branko Mihaljević

Branko Mihaljević rođen je u Zagrebu 19. siječnja 1931. Skladatelj, književnik, novinar te radijski i televizijski urednik. Radni je vijek proveo u Osijeku kao urednik (od 1952) glazbenog i glazbeno-dokumentarnog programa Radio-Osijeka. Vodio je i Centar za kulturu Sveučilišta za odrasle u Osijeku. Veliku popularnost stekao je kao autor pjesama za djecu, među kojima je sigurno najpoznatija pjesma Zeko i potočić. Album istog naziva najprodavanije je dječje izdanje svih vremena u Hrvatskoj, zbog čega mu je Croatia Records uručila platinasto priznanje. Pedesetih i šezdesetih Branko Mihaljević se bavio i enigmatikom (križaljke, ispunjaljke, opetovni likovi i kriptogrami). Kompozicije Moj Osijek i Pjevat će Slavonija postale su himne grada i regije, a za osječko je Dječje kazalište napisao 26 muzičko-scenskih djela (dječjih opereta) od kojih je najpoznatije Zeko, Zriko i Janje - jedno od najdugovječnijih kazališnih hitova bivše Jugoslavije svih vremena. Već 50 godina Zeko, Zriko i Janje je na stalnom repertoaru u osječkom dječjem Kazalištu koje danas nosi ime Branko Mihaljević (izvedena je već 755. predstava), a predstava se izvodila i u Poljskoj, Slovačkoj, Njemačkoj te Mađarskoj. Napisao je i himnu osječkih sportaša Grad na Dravi danas slavi. Autor je prvog slavonskog mjuzikla Slavonska rapsodija koji se temelji na autentičnom folkloru. Cijeli radni vijek proveo je u Osijeku, kao urednik Glazbenog, odnosno Glazbeno-dokumentarnog programa Radija Osijek. Kao novinar objavio je velik broj dokumentarnih reportaža o izvornoj narodnoj umjetnosti i običajima Slavonije i Baranje. Posljednjih je godina nedjeljom ujutro na Gradskom radiju vodio emisiju Branko i potočić (2000-2005). Godine 1995. tiskana je Monografija Branko Mihaljević (Matica Hrvatska). Glavni mjuzikli: Slavonska rapsodija (premijera 1978, obnovljen 1988), Osječki karusel (1995). Šlageri: Bijeli sombrero, Golubovi, Moj Zagreb, Pjevat će Slavonija, Ti si moj san, Uspavanka Opatiji... Dječji mjuzikli: Zeko, Zriko i Janje (1957), Mišić Gricko (1960), Veliki šumski događaj (1963),Vesela Avlija (1984), Sveti Nikola (1992) i Božićna priča (1993). Dječje pjesme: Zeko i potočić, Davor i harmonika, Kada je maca sama, Kauboj i Indijanci… Publicistički radovi: Zeko, Zriko i Janje (Typoart, 1997), Skladbe za najmlađe (Typoart, 1999) te Tragovi osječke zabavne glazbe (Typoart, 2002) koji se bave genezom osječke muzikalnosti do 1964. godine. Na žalost, u pripremi drugog dijela Tragova (od 1964. do danas) zaustavila ga je bolest. Branko Mihaljević preminuo je 19. rujna 2005. u Osijeku.

Bio je dugogodišnji član Hrvatskog društva skladatelja te član i tajnik Upravnog odbora Enigmatskog kluba Osijek.

Branko Mihaljević primio je mnoga priznanja i nagrade: Nagrade Grada Osijeka (1962, 1979), Zlatno pero godine Hrvatskog društva novinara (1981), Pečat Grada Osijeka (1996), nagrada Osječko-baranjske županije za životno djelo u području kulture (1999). Prema izboru slušatelja osječkog Gradskog radija izabran je za Osječanina stoljeća (2000). Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996). Nagrađen je Porinom za životno djelo 2005. godine.

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr