O Porinu Dobitnici nagrada za životno djelo
Otac hrvatske pop-kulture

Darko Glavan

Ova kratka dijagnoza možda najbolje određuje djelo ali i ostavštinu Darka Glavana. Darko naime nije bio „samo“ jedan od utemeljitelja hrvatske rock kritike – u koju je unio disciplinu i metodičnost povjesničara umjetnosti, sjajan i utjecajan glazbeni kolumnist i recezent albuma već i strastveni diskofil te dubinski poznavatelj rocka, stripa, pop-kulture i suvremene likovne umjetnosti. Držeći da je rock mnogo više od „fenomena“ odnosono da je relevantan dio suvremene glazbene produkcije koji je promijenio povijest popularne glazbe ali i pop kulture od pedesetih godina prošlog stoljeća naovamo, Glavan je četrdeset godina sustavno pratio sve njegove mijene. 

Pisati je započeo koncem šezdesetih u kultnom „Pop expressu“, u sedamdesetima pak objavio na stotine ogleda u najprestižnijim domaćim tiskovinama, tekstovima i knjigom „Punk – potpuno uvredljivo negiranje klasike“ dao najveći pojedinačni prilog medijskom prepoznavanju svjetskog i domaćeg punka i novog vala, a u osamdesetima u tjedniku „Studio“ potpisivao najutjecajniju rock kolumnu u povijesti domaćih medija. Kao koautor biografija Bijelog dugmeta, Prljavog kazališta i Rolling Stonesa, pisac brojnih bilješki za diskografska izdanja ali i kao „dobri duh“ domaće rock kritike i publicistike koji je u pravom trenutku znao prepoznati iznimne vrijednosti aposlutnih početnika i marginalaca, Darko Glavan je ostavio golem i prepoznatljiv trag na hrvatskoj rock sceni.

Autor:  Zlatko Gall

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr