O Porinu Dobitnici nagrada za životno djelo

Dražen Boić

Dubravko Majnarić
Dražen Boić je rođen u Zagrebu 11. travnja 1931. godine. Nakon završene glazbene škole i gimnazije diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Iako po vokaciji liječnik, cijeli je svoj život posvetio glazbi. Pedesetih godina osnovao je svoj prvi trio i uz Mihajla Švarca jedan je od utemeljitelja klavirskih jazz trija u Hrvatskoj. Od 1954. do 1958. bio je pijanist u Plesnom orkestru Radio Zagreba, dok je s trijom nastupao na mnogim međunarodnim jazz festivalima.Vodio je razne zabavne ansamble od kvinteta do noneta, s kojima je pratio mnoge popularne pjevače u zemlji i inozemstvu.
Od inozemnih nastupa, uz koncerte u Australiji, značajni su nastupi u različitim klubovima američke vojske u Europi, te brojni nastupi u bivšem Sovjetskom Savezu na koncertima „ Melodije prijatelja“ i „ Zlatna jesen“. Kao pijanist vladao je golemim glazbenim repertoarom koji je obuhvaćao obrade djela klasične literature, jazz standarde, svjetske evergreene, te skladbe hrvatske zabavne i jazz glazbe.
Zavidna tehnika stečena klasičnim klavirskim obrazovanjem, apsolutni sluh i šezdesetgodišnje iskustvo solo nastupanja u koncertnim dvoranama i ambijentima najluksuznijih hotela, rezultat su zvjezdane karijere vrhunskog „lounge“ pijanizma.
Boićev jazz pijanizam može se usporediti s velikanima klavira slične provenijencije kao George Shearing, Andre Previn i Michel Legrand. Kao skladatelj Dražen Boić je 1956. skladao Concertino za klavir i orkestar, a skladao je i zabavne melodije / „Tiho i mirno“ i mnoge druge) te scensku i filmsku glazbu. Bio je redoviti član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije.
Velik dio Boićeve diskografske ostavštine nalazi se na enormnom broju diskografskih izdanja i radio snimaka s orkestrima, koji su pratili najveća pjevačka imena u zlatno doba glazbene industrije. Od osobnih izdanja treba spomenuti vinilsku ploču i kasetu Trija Dražena Boića u izdanju Jugotona ( 1985.) koja ga je predstavila kao skladatelja i vrhunskog pijanistu „ easy listening jazza“. Croatia Records je 2010. godine izdala u digitalnom izdanju album pod naslovom „RAZMIŠLJANJA“ koji sadrži 19 solo izvedbi jazz standarda snimljenih na koncertnom Staynway klaviru u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, najstarijoj glazbenoj instituciji u Hrvatskoj. Spomenuta kompaktna ploča je izuzetna, rijetka, ako ne i jedina ploča solo klavira u hrvatskoj jazz diskografiji. Bila je to nažalost zadnja Boićeva glazbena ostavština, jer je prerano umro 16. veljače ove godine.

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr