O Porinu Dobitnici nagrada za životno djelo

Radojka Šverko

Od Pazina preko Rijeke, Splita, Opatije, Zagreba, do Los Angelesa, Tokija, Madrida, Seula, Atene, Puerto Rica, Palma de Mallorce i Ria de Janeira, put je pjevačke dive Radojke Šverko rođene u Pazinu u vrijeme kad se svijet počeo oporavljati od Drugog svjetskog rata . Djetinjstvo i školske dane provela je u Buzetu i Puli gdje je pohađala Ekonomsku školu. Već kao dijete nastupala je kao solistica dječjih zborova i tamburaškog orkestra (bisernica i brač ).Glazbenu karijeru započela je 1962. kao članica sastava Istrakord u Puli. 1967. godine prvi  je put  u Rovinju stala  pred mikrofon kao solo pjevačica, da bi već slijedeće godine nastupila na festivalu Melodije Istre i Kvarnera. Nakon zamijećenog nastupa na festivalu Split 1969. postiže svoj prvi međunarodni uspjeh osvojivši 3. mjesto na festivalu Atlantico Tenerife ( Kanarski otoci) s pjesmom „Nuestro mundo“ Alfija Kabilja. Pred zahtjevnom publikom splitskih Prokurativa  trijumf je uslijedio na festivalu „Split 70“ kad je u alternaciji sa svjetski afirmiranim talijanskim pjevačem Sergiom Endrigom ( rodom iz Pule) izvela pjesmu „Kud plovi ovaj brod“ ( glazba Esad Arnautalić, tekst Arsen Dedić, aranžman Stipica Kalogjera). Već iste godine na Brazilskom internacionalnom festivalu pjesama u Rio de Janeiru za pjesmu „ Svijet je moj“  Alfija Kabilja dobila je nagradu za najbolju interpretaciju, „Bafo da onca“, priznanje kreirano u čast preminule Janis Joplin.  Put u svijet Radojki je bio otvoren. Suradnja sa skladateljem Alfijem Kabiljom  sličila je suradnji Burta Bacharacha i Dionne Warwick.Uslijedili su nastupi i nagrade u Tokiju, Los Angelesu, Madridu, Seulu, Ateni, Caracasu, Curacau, Bratislavi, Firenzi,Cavanu, Palma de Mallorci,  Barceloni ...

Sudjelovala je i osvajala nagrade  na domaćim festivalima . Uz već spomenuti Split ( „Kud plovi ovaj brod“ 1970.,“Ništa nova, ništa nova“ 1980., „Prostrili me zlatnom strilom“ 1989.,“Još mirišu kušini“ 1990., „Žena“ 1993., „Lanterna“ 1995.i „Licem u lice“ 2005.) slijede festivali ,Zagrebfest („Negdje u magli“ 1977.,“Najljepša su jutra na mom ramenu“1980.,“C'est la vie“ 1983., „Zaustavi se ljubavi“ 1984., „Život moj“ i „Meni je ljubav sve na svijetu bila“1987.“Kad sam nemirna u snu“ i „Moje su pjesme samo ljubavne“1989.,“ Kaznit će me nebo radi tebe“1990.), Melodije Istre i Kvarnera („Pupa“ 1976.,“Nisan šla za ten“ 1994., „Va dihe mora“ 1995., „Bracolet“ 1996.), „Kad san ti bila“ 1998., „Ča biš sad otel“1999.), po tom Vaš šlager sezone („Ne ljubi me više nikada u tami“ 1987.), Dalmatinske šansone Šibenik ( „Dobro jutro sunce moje“ 1999., „More i ti“ 2003.), Zadarfest („ Pljesak više nema ništa s tim“2000.) , Krapina i mnogi drugi.

Otkriveni glumački talent doveo je Radojku Šverko na kazališne daske. Premijernu kazališnu izvedbu imala je  u rock operi Metikoša,Krajača i Prohaske „Gubec beg“ ( redatelj Vlado Štefančić) u ulozi Jane. Nakon toga uslijedile su uloge Nere u „Gričkoj vještici“, Fantine u musicalu „Jadnici“ i Karoline u operi „Karolina riječka“ Ljube Kuntarića.

Uz glazbeno scenske uloge u kazalištu okušala se i kao filmska glumica; uz proslavljenog Radu Šerbedžiju igrala je u filmu Rajka Grlića „Bravo maestro“, prikazanom 1978. na Filmskom festivalu u Cannesu.

Altistica snažnog i karakterističnog glasa i velike muzikalnosti, s razvijenim smislom za fraziranje i vlastitu interpretaciju, uspješno se okušala i u klasičnoj, gospel i duhovnoj glazbi.

Interpretacije Radojke Šverko trajno su zabilježene na brojnim diskografskim izdanjima Jugotona  (danas Croatia Records),  Produkcije kaset in plošč Radiotelevizije Ljubljana, Belter iz Barcelone i Playgroundmusic Scandinavia.
Posebno treba istaknuti albume „ S tobom u snu“ koji je snimljen u Ljubljani s izvrsnim orkestrom Jožeta Privšeka i njegovim orkestracijama  kao i  proškogodišnje audio video izdanje Croatia Recordsa pod naslovom „ Still Standing“ .To je snimka koncerta održanog 14. listopada 2009. u studiju Anton Marti Hrvatske radiotelevizije uz  Jazz orkestar HRT-a,  popunjen gudačima Simfonijskog orkestra HRT-a, vokalnim kvartetom pod  vodstvom Saše Nestorovića i uz suradnju pijaniste Vladimira Babina. Album „Still Standing“ osvojio je Porin za najbolji koncertni album i najbolju žensku vokalnu interpretaciju.

Među brojnim koncertima u posljednje vrijeme značajni su nastupi  slikovito nazvani „ Tri dive“ s pjevačicama Gabi Novak  i  Terezom Kesovijom, te fascinantan nastup na obljetničkom koncertu obilježavanja 1.000. emisije Zvjezdana prašina u Studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije.

Uz niz već spomenute nagrade i priznanja ( uključujući i prvi Porin 1995. za najbolju žensku vokalnu izvedbu pjesme „Žena“ ), Radojka Šverko je 1995. odlikovana visokim odličjem za kulturu Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Glazbena urednica i novinarka Maja Sabolić u popratnom tekstu njenog Porinom nagrađenog zadnjeg albuma „ Still Standing“ napisala je: „Čudesna pjevačica, vokalistica nevjerojatno bogatog i širokog vokalnog raspona, možda i najbolji vokalni instrument nekog od pjevača .Ona svojim likom snažno drži scenu, prelazeći nevidljivu rampu između umjetnika i publike sa samo sebi svojstvenom lakoćom. Radojka Šverko je umjetnica koju se mora vidjeti uživo i doživjeti njezinu sposobnost da u čaroliju pretvori svaku od odabranih pjesama“.


Dubravko  Majnarić

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr