O Porinu Dobitnici nagrada za životno djelo

Vladimir Kranjčević

Jedan uvaženi hrvatski skladatelj često zna kazati kako ne bi bilo stvaralaca kada ne bi bilo umjetnika interpreta koji bi tumačili njihova djela i time postali sudionici u stvaranju umjetničkog čina.

Hrvatska se glazbena umjetnost diči s umjetnicima koji su opravdali tu misao, čitava svog stvaralačkog vijeka pomno njegujući suptilne spone što se isprepliću i povezuju hrvatsko glazbeno stvaralaštvo i njegov ozvučeni lik – njegovu interpretaciju.

Jedan od istaknutih umjetnika u toj ne suviše dugoj ali za hrvatsku glazbu posebno dragocjenoj koloni takvih posvećenih glazbenika je dirigent Vladimir Kranjčević.

Rođen 1936. u Zagrebu, gdje se i školovao i završio studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Kranjčević je studirao dirigiranje kod Slavka Zlatića u Zagrebu i Igora Markeviča u Monte Carlu, a magistrirao je kod Vojislava Ilića na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Kroz mnoga desetljeća svoga radnog vijeka Kranjčević je uz neprestanu i dinamičnu umjetničku aktivnost stalno bio i društveno angažiran. Podugačka bi lista njegovih dužnosti onemogućila da se naglasi ono uistinu bitno u njegovu umjetničkom životopisu. Stoga tek podsjetnik na najbitnije: bio je dugogodišnji direktor Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu i jedan od utemeljitelja, umjetnički voditelj i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri od utemeljenja 1971. do 2006.; usto je obavljao i niz drugih funkcija, koje su sve ispreplitale znanje i erudiciju glazbenika s neupitnom sposobnošću rukovođenja ansamblima, ustanovama, manifestacijama, udrugama…

Jedan od važnijih trenutaka ne samo za njegov umjetnički životopis nego i za hrvatski glazbeni život u cjelini dogodio se 1974. kada je Kranjčević preuzeo Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i ubrzo ga uzdigao do visoke kvalitativne razine tražene i izvan granica ondašnje države, razine koja je mogla iznijeti i najzahtjevnija djela svjetske vokalno-instrumentalne baštine. Dogodilo se to samo godinu dana poslije otvorenja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, pa su te činjenice - jedna uz drugu - izmijenile lik koncertnog života Zagreba. Mogućnost velikih vokalno-instrumentalnih izvedbi s izvrsnim zborom blistavog potencijala znatno je utjecala na koncertni repertoar koji je – obogaćen mnogim poznatim ali i nepoznatim djelima pisanim za velike sastave – tih godina neprestance privlačio u Lisinski sve veći broj slušatelja.

Ipak, u umjetničkom sazrijevanju Vladimira Kranjčevića, iako važna, bila je to samo epizoda, koja je težila daljnjem umjetničkom rastu kakav se dogodio osamdesetih godina kada on preuzima najprije Zbor, a potom i Simfonijski orkestar Radio Zagreba, djeluje poslije u Muzičkoj produkciji Radio Beograda, a devedesetih je godina prošlog stoljeća u dva mandata direktor Opere HNK u Zagrebu. Službeni je radni vijek Kranjčević zaključio 2007. godine kada kao redovni profesor u trajnom zvanju nakon tri desetljeća rada na Muzičkoj akademiji u Zagrebu odlazi u mirovinu.

Prirodno je pitanje danas što posebno krasi tu složenu i bogatu karijeru? Što je čini iznimnom? Što treba posebno naglasiti, a da se pritom ne zanemari nešto možda podjednako vrijedno isticanja?
Vratimo li se na početak i na tvrdnju kako je glazbeno djelo u trenutku izvedbe podjednako ostvarenje autora kao i njegova tumača prizvat ćemo u sjećanje golem broj praizvedbi i izvedbi djela hrvatskih autora svih razdoblja koja je Kranjčević neumorno tijekom čitave karijere studirao i uvrštavao u svoje koncertne programe, odnoseći se prema hrvatskom repertoaru s velikom umjetničkom odgovornošću i angažmanom. Taj je angažman okrunio višegodišnjom suradnjom sa Slovenskim komornim zborom s kojim je – pored dvadesetak LP ploča i desetak kompaktnih diskova ostvarenih sa simfonijskim i zborskim ansamblima s kojim je u različitim razdobljima rukovodio - snimio deset CD-ova pod zajedničkim naslovom Antologijska djela hrvatske zborske glazbe, ostvarivši time jedinstven izvodilački i kulturološki pothvat kojim je omogućen uvid u istinske vrijednosti hrvatske zborske glazbe.

Nagrađivan brojnim uglednim nagradama Vladimir Kranjčević i danas neumorno i s istinskom ljubavlju za glazbu i svoj poziv s koncertnog podija plijeni podjednako svježinom i potrebom za novim glazbenim obzorima, kao i mudrošću umjetnika kojemu su bogato iskustvo, znanje i erudicija ne samo trajni nego i jedini važeći ulozi u neku buduću stvarnu ili željenu interpretaciju. Neka tako i ostane!

Erika Krpan

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr