18. Porin

Dobitnici Porina 2011. za životno djelo

S osobitim ponosom predstavljamo Vam dobitnike Diskografske nagrade "Porin 2011. za životno djelo". Proslavljeni violinist svjetskog glasa, maestro Josip Klima i Drago Diklić, velikan hrvatske popularne glazbe, pjevač, skladatelj i instrumentalist, ove će se godine priključiti Porinovom orkestru glazbenih legendi.

Nagrada će Josipu Klimi biti uručena na svečanosti Porin Classic 09. svibnja u zagrebačkoj KD "Vatroslav Lisinski". Drago Diklić svog će Porina preuzeti na završnoj priredbi u Biogradu na Moru, 15. svibnja.

Više podataka o Josipu Klimi pronađite u tekstu Erike Krpan, a lik i djelo Drage Diklića pobliže predstavlja Siniša Škarica.

 

28.03.2011. Erika Krpan

Josip Klima

Nakon što je minulo više od desetljeća otkako je zaključeno 20. stoljeće dopustiva je – čak potrebna – inventura ljudi i događaja, analiza koja bi, između ostalog, pridala punu pozornost onima koji su to stoljeće obilježili na poseban način. Kao jedna od središnjih umjetničkih ličnosti u hrvatskoj glazbi 20. stoljeća, violinist Josip Klima jamačno je jedan između njih.

Rođen 1927. u Varaždinu, školovan u Varaždinu, Zagrebu i Parizu, ogromnom je stvaralačkom energijom tijekom više desetljeća utjecao na hrvatski glazbeni krajolik obogativši ga impozantnim nizom umjetničkih dostignuća.

28.03.2011. Siniša Škarica

Drago Diklić

Za Dragu Diklića, u glazbeničkim krugovima Fiku, moglo bi se reći da se doslovce izdigao "iz Trnja do zvijezda".


Rođen u Sinju 28. studenog 1937. godine, odrastao je u ovoj "borbenoj" zagrebačkoj četvrti gdje je od najranije dobi savladavao, čini se lakoćom, prve lekcije iz glazbe. Ne bez razloga, bio je muzički očito navudreno dijete.


Prva gostovanja bila su na Zagrebačkim festivalima 1962. (pjevao je "Dođi, olujo" uhodana tandema Milutin Vandekar - Alka Ruben) i 1963. s vlastitom "Još samo večeras".


Priča Drage Diklića, glazbenika, pjevača i autora, od prvih muzičkih koraka do statusa neprijeporne glazbene ikone, potvrđujući nam njegovu ulogu i mjesto  u zamišljenom panteonu hrvatske glazbe.

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr