O Porinu Dobitnici nagrada za životno djelo

Alfi Kabiljo

Alfi Kabiljo rođen je 22. prosinca 1935. u Zagrebu. Tu je pohađao privatnu glazbenu školu velikog hrvatskog skladatelja i pedagoga Rudolfa Matza i završio glazbenu školu Vatroslav Lisinski.

Kompoziciju je usavršavao u Parizu. Diplomirani je arhitekt. Djeluje kao profesionalni skladatelj, dirigent, aranžer i producent nosača zvuka. Piše glazbu za kazalište, film, TV, zabavne melodije, šansone, orkestralna i komorna djela. Svoje diskografske i filmske projekte snimao je u Barceloni, Beču, Londonu, Los Angelesu, Ljubljani, Madridu, Parizu, Tokyju, a najviše u Zagrebu. Napisao je glazbu za 40-ak filmova i 100-tinjak epizoda raznih TV serija. Autor je mnogih popularnih pjesama i šansona te višestruki pobjednik festivala lake glazbe u domovini i inozemstvu (Zagreb, Split, Opatija, Krapina, Rio de Janeiro, Tokyo, Los Angeles, Tel Aviv, Malta, Seoul, Palma de Mallorca, Kairo, Atena, Caracas, Mexico City i Curaçao). Najpoznatiji su mu mjuzikli Velika trka (1969 - prvi mjuzikl objavljen na ploči u SFRJ), Jalta, Jalta, Dlakav život, Car Franjo Josip u Zagrebu, Kralj je gol - za koje je libreto napisao Milan Grgić te Crveni otok (Bulgakov-Kljaković-Grgić), Vjenčani list (Kishon-Kušan), Tko pjeva zlo ne misli (Britvić). TV mjuzikli: Dramolet po Ciribiliju i Porodično stablo (Grgić). Dječji mjuzikli: Hvali more, drž’ se kraja (Bjažić), Bijela pustolovina (Simonelli) i Andersenove priče (Hitrec). Baleti: Pandorina kutija i Kentaur XII. Glazba za filmove Scissors (sa Sharon Stone), Sky Bandits, Fear, Gymkata, The Girl, Kužiš stari moj, Seljačka buna 1573 (1975 - prvi soundtrack u SFRJ), Deps, Novinar, Gospođica, Pad Italije, Banović Strahinja, Okupacija u 26 slika, Osuđeni. Glazba za TV serije: Nikola Tesla, Mačak pod šljemom, Prizori iz obiteljskog života. Zabavne melodije: Tvoja zemlja, Nek idu lađe, Svijet je velik, Svemu dođe kraj, Prije ili kasnije, Želim malo nježnosti i ljubavi, Poljubi me za sretan put, Dan koji se pamti. Šansone: Parkovi, Stari akvarel, Kužiš stari moj, Na trgu ispod sata. Autor je transkripcije za gudače Slike s izložbe M. P. Musorgskog (izdavač Doblinger). Kazališne su mu predstave igrane više od 2000 puta. Autor je mnogo izvođenih djela komorne glazbe Rabelais Tripartitus za bas-bariton i klavir, Larghetto i Allegro za flautu i klavir, Putujuća flauta za flautu i klavir, Party za 2 klavira, 3 klauneske za flautu i tubu, Začarani klavir album za klavir, Gitarina Dalmatina za gitaru… Concerto in Re per tuba e archi (praizvedba, 2007). Na zimskim Olimpijskim igrama (1994, 1998, 2002) najpoznatiji su svjetski klizači nastupali uz njegovu glazbu. Mjuzikl Jalta Jalta je 22. studenog 2004. izveden na njemačkom u Beču, a 3. veljače 2005. u novoj izvedbi (u režiji Boyka Bogdanova) u HNK-u na Rijeci. U pripremi su, među ostalim, Krapci, mjuzikl o otkriću krapinskog pračovjeka (libreto Lade Kaštelan) te Madame Hamlet, hipotetski mjuzikl o Sarah Bernhardt, koja igra Hamleta kao muzičku predstavu na vlastiti libreto, s tekstovima pjesama Mate Marasa.

Alfi Kabiljo bio je predsjednik HDS-a, član je međunarodne festivalske organizacije FIDOF-a.

Dobitnik je mnogih nagrada: Ivan pl. Zajc (1974), Zlatnih Arena za Seljačku bunu 1573 (1976) i Banović Strahinju (1981), Josip Štolcer Slavenski (1985), nagrade Milivoj Körbler za glazbu iz mjuzikla Tko pjeva zlo ne misli na libreto Drage Britvića (1998), Povelje Grada Zagreba (1999), Porina za najbolji album originalne glazbe za kazalište, film i/ili TV - za Kralj je gol (1997) te u kategoriji orkestra ili vokalno instrumentalnog ansambla za Kentaur XII (1997). Porin za životno djelo uručen mu je 2004.

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr