O Porinu Dobitnici nagrada za životno djelo
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado"

Ansambl Lado

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem da istražuje, prikuplja, umjetnički obrađuje i scenski prikazuje najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s preko stotinu različitih koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih izvedbi, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost. U njegovoj su povijesti zabilježena imena uglednih stručnjaka, kao što su Zvonimir Ljevaković i dr. Ivan Ivančan, a danasdjeluje pod umjetničkim vodstvom Ivana Ivančana mlađeg. 36 vrhunskih plesača, koji su istovremeno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na pedesetak različitih tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO također posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (preko 1000 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnog hrvatskog tradicijskog ruha. Projektom Crkvena godina u hrvatskom pučkom kazivanju (1990) ušao je u sustavno istraživanje hrvatske sakralne glazbe pučke provenijencije. Interes je ponajprije usredotočen na pjesme božićnog ciklusa, zatim na trikraljski i uskršnji ciklus, a potom i na narudžbu većih sakralnih djela, čvrsto ukorijenjenih u hrvatsku pučku sakralnu tradiciju, priređenih i pisanih posebno za LADO. Proteklih je godina nastao respektabilan sakralni repertoar, koji ne prati samo crkvenu godinu, već i glazbene osobitosti pojedinih hrvatskih krajeva. Osim brojnih audio izdanja, LADO je snimio i nekoliko video izdanja, TV emisija, igranih i dokumentarnih filmova te je sudjelovao u mnogim kazališnim predstavama. Ansambl je u preko pola stoljeća proputovao gotovo cijeli svijet nastupajući na najpoznatijim svjetskim scenama i koncertnim podijima. Godinu 2006. LADO je obilježio najuspješnijom i najvećom turnejom u svojoj dugogodišnjoj povijesti - petotjednim gostovanjem u Japanu gdje su u organizaciji jedne od najvećih japanskih kulturnih institucija, koncertne zaklade MIN-ON, održali 27 koncerata u 21 japanskom gradu, nastupivši pred ukupno više od 50 tisuća gledatelja.

LADO je dobitnik brojnih nagrada i priznanja među kojima se posebno ističu Orlando za najviši umjetnički doseg u glazbenom dijelu programa 54. Dubrovačkih ljetnih igara (2003), nagrada Ivan Lukačić za najviši izvođački doseg na 34. Varaždinskim baroknim večerima (2004) te Nagrade Grada Zagreba (1963, 1968, 2002). Višestruki je dobitnik prestižne hrvatske diskografske nagrade Porin. Najbolji album folklorne glazbe: Na moru i kraju (autor: Božo Potočnik, 2000) te Na zelenom travniki (autor: Božo Potočnik, 2003). Najbolji album duhovne glazbe: Raspelo (autori: Vid Balog i Dražen Kurilovčan, 2003), Preveliku radost navišćujem Vama (autor: Joško Ćaleta, 2004) i Božić u svijetu (autor: Tomislav Uhlik, 2005). Najbolja izvedba folklorne glazbe: album Na zelenom travniki (2003) te pjesma Spavaj, spavaj ditiću s albuma Preveliku radost navišćujem Vama (2004). Najbolja folklorna pjesma: Veseli se majko Božja (album: Preveliku radost navišćujem Vama, 2004). Ansambl LADO je 2002. dobio Porina za životno djelo.

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr