O Porinu Dobitnici nagrada za životno djelo

Anton Marti

Anton Marti rođen je u Labinu 10. travnja 1923. Glumačku školu pohađao je u Trstu, a kazališnu akademiju završio u Rimu. Do 1949. godine glumio je u talijanskim kazališnim družinama, a potom dolazi u Kopar. Tamo glumi, režira i surađuje u kazalištu, ali i u emisijama Radiopostaje Koper, osobito radio-dramama. Godine 1956. pridružuje se utemeljiteljima tadašnje Televizije Zagreb na kojoj režira neke od prvih emisija. Redateljski osmišljava velik broj revijskih, zabavno-glazbenih, igranih i magazinskih emisija za TV Zagreb i TV Ljubljanu. Riječ je o mnogobrojnim emisijama svih žanrova (drama, dječja emisija, TV serijal…) čija prva emitiranja uvijek počinju pod njegovom redateljskom palicom. Neke od njegovih najpoznatijih emisija su Videofon, Licem u lice, Na licu mjesta, Svjetla pozornice te mnogobrojni zabavni i novogodišnji programi. Krajem 60-ih i početkom 70-ih radi popularnu emisiju TV magazin, a potpisuje i režije prijenosa najvećih priredbi i festivala. Redatelj je prve televizijske emisije u boji (Ljubljana, 1968). Koautor je Frulaša, popularnog zaštitnog znaka tadašnje Televizije Ljubljana koji je i danas zaštitni znak te TV postaje, kao i prve emisije na Televiziji Ljubljana - Počem je resnica te Malo za res, malo za šalo. Režirao je više od 50 kazališnih predstava, najčešće u hrvatskim i slovenskim teatrima. I nakon odlaska u mirovinu (1991) često odlazi na HRT te savjetima pomaže kolegama. Legenda Hrvatske televizije Anton Marti preminuo je 21. siječnja 2004. u Zagrebu.

Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih televizijskih nagrada te priznanja sa svih glazbenih festivala u SFRJ od kojih izdvajamo Split, Festival Kajkavskih popevki - Krapina, Zlatni delfin (Poreč, 1971), Zlatna roža Portoroža (1971, 1972, 1973, 1976), prestižnu španjolsku nagradu Ondas (za životno djelo, 1972), Zlatnu ružu Radiotelevizije Koper (1974). Nositelj je Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom. Anton Marti nagrađen je Porinom za životno djelo (1994).

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr