O Porinu Dobitnici nagrada za životno djelo

Dražen Vrdoljak

Dražen Vrdoljak rođen je 1. travnja 1951. u Splitu gdje završava gimnaziju, a 1969. dolazi u Zagreb na studij ekonomije. Od 1970. djeluje kao glazbeni novinar i kritičar, najprije u omladinskom, ubrzo u dnevnom tisku (Slobodna Dalmacija, Vjesnik, Večernji list) te tjednim listovima (Nedjeljna Dalmacija, Telegram, Oko, VUS, Studio). U njima prati pop, rock, jazz i zabavnu glazbu kritičkim diskursom koji često protuslovi tadašnjem samoproklamiranom sustavu vrijednosti na domaćoj glazbenoj sceni. Vrdoljakov medijski rad istodobno se širi na radio i televiziju (RTV Zagreb, 1971) gdje se u tisućama emisija, kao i u tisku, zalaže za jednake kriterije u procjenjivanju domaće i svjetske glazbene produkcije. Iako mu često prigovaraju da favorizira inozemnu glazbu, o njoj nikad ne prestaje informirati, među ostalim i prijevodima Ilustrirane rock enciklopedije (1978) i Ilustrirane jazz enciklopedije (1980). Blisko povezan s fenomenima koji su 70-ih mijenjali sliku popularne glazbe bivše države i projektima izvan dnevnog novinarstva (produkcija prvog albuma Buldožera 1975 te 1981. s Darkom Glavanom knjiga o Bijelom dugmetu pod naslovom Ništa mudro), Dražen Vrdoljak sudjeluje u organizaciji glazbenih manifestacija (Muzički biennale, festival Jazz Fair, YURM, programi Univerzijade ‘87, Eurosong ‘90, Croatian Music Aid), klupskih programa u vrijeme uzleta novoga vala (GSC Kulušić i Lapidarij) i mnogih koncerata (uključujući Rolling Stonese 1998. u Zagrebu). Bio je suradnik Leksikografskog zavoda Hrvatske i godišnjaka Euro Pop Book. Od 1977. struku glazbenog pisca primjenjuje u diskografiji na desecima albuma i antologija (Zagrebački jazz kvartet: 40 godina, Jazz u Hrvatskoj 1960.-1997., Pjeva Vam Ivo Robić, Zaboravljene zvijezde, Nikica Kalogjera: 50 pjesama, Zdenko Runjić: Moj galebe, 1962.-2002., Drago Diklić: Sve moje godine, Oliver: Sve najbolje, Drago Mlinarec: Krhotine, Boško Petrović: Ethnology, Beat na moru/Rock na moru) te tako stvara osebujnu zbirku tekstova o hrvatskoj popularnoj glazbi kojih je izbor pripremio za tisak. Osobito je zaslužan za pokretanje diskografske nagrade Porin, jer je kao prvi tajnik Upravnog odbora (1994, 1995) svojim inicijativama pomogao da se početna ideja o hrvatskom Grammyju razvije u instituciju hrvatske diskografije. Od 2003. ponovno sudjeluje u organizaciji Porina kao član Upravnog odbora Instituta hrvatske glazbene industrije (IHGI) i autor koncerata U počast pjesmama Arsena Dedića (2003) i U počast pjesmama Drage Mlinarca (2005). Programski je suradnik prvih dviju manifestacija Runjićeve večeri (2005 i 2006) posvećenih preminulom skladatelju Zdenku Runjiću. Godine 2006. u zagrebačkoj galeriji Roland Planet priredio je izložbu svoje rock memorabilije, a početkom 2007. za Croatia Records retrospektivu diskografske karijere Olivera Dragojevića na tri CD-a box seta Kozmički Dalmatinac - Antologija 1975.-2005.

Dražen Vrdoljak član je Hrvatske glazbene unije i Hrvatskoga novinarskog društva.

Dobitnik je Porina: za najbolji komentar/bilješku albuma Soul Fingers Live in B. P. Club (1995), za najbolji kompilacijski album (izvan klasične glazbe) Ritam kiše (1995)te kao glazbeni producent najboljeg albuma zabavne glazbe Tedi Spalato LiveinLisinski (2001). Dobitnik je Porina za posebni doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji (2003).

 

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr