O Porinu Dobitnici nagrada za životno djelo

Dubravko Detoni

Dubravko Detoni (Križevci, 22. 2. 1937.), skladatelj, pisac i pijanist, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir (S. Stančić) i kompoziciju (S. Šulek), a usavršavao se u Sieni, Varšavi, Darmstadtu i Parizu. Autor je 130 simfonijskih, komornih, solističkih, elektroničkih skladbi i niza projekata. Njegova djela, objavljena na 42 diskografska izdanja, u protekla su četiri desetljeća s uspjehom izvođena na koncertima i uglednim festivalima te tiskana u Hrvatskoj i u svijetu. Za njih je dobio tri značajne europske skladateljske nagrade (Pariški biennale, Međunarodna skladateljska tribina UNESCO-a i Premio Italia), kao i niz domaćih priznanja (godišnja nagrada Vladimir Nazor, nagrada Josip Štolcer Slavenski, nagrada zagrebačke glazbene kritike Zvono Lotršćaka, nagrada Matice hrvatske, višekratne nagrade Ministarstva kulture RH za najbolje djelo godine itd). Osnivač je i umjetnički vođa (od 1970.) Ansambla Centra za nove tendencije (ACEZANTEZ) s kojim je u nekoliko navrata obišao većinu europskih zemalja te dio Amerike i Azije, praizvodeći, izvodeći ili snimajući stotine djela. Sastav je 1975. dobio nagradu Orfej za najuspješniji ansambl godine. Kao glazbeni pisac, svojim komentarima (koje objavljuje od 1963.) i stručnim analizama u koncertnim knjižicama popratio je veliki broj domaćih (pra)izvedbi.

Autor je osam zapaženih knjiga glazbenih eseja i poezije. Dugogodišnji glazbeni urednik HRT-a (od 1964.), kreirao je mnogobrojne, često nagrađivane serije radijskih i televizijskih emisija koje su nerijetko obrađivale dostignuća hrvatske glazbe. Kao umjetnički producent (supervizor) Glazbene proizvodnje HRT-a i drugih glazbenih ustanova nadgledao je snimanja i montirao golemi broj (više desetaka tisuća minuta) trajnih snimki najčešće djela hrvatskih skladatelja, od kojih su mnoga kasnije objavljena u Hrvatskoj i inozemstvu.

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr