O Porinu Dobitnici nagrada za životno djelo

Julije Njikoš

Julije “Gyula” Njikoš  rođen je 9.travnja 1924. godine u Osijeku.

Od najranije mladosti bavi se glazbom, još kao dječak počeo je svirati tamburicu, te mu se početak karijere vezuje uz nastupe u orkestru osječkih grafičara “Tipograf”. Već sa 22 godine postao je i dirigent i “spiritus movens” orkestra. Osnivač je tamburaškog orkestra Radio Osijeka, na kojem je od 1951. godine urednik narodne glazbe.

Od 1954. godine dirigent je i umjetnički voditelj tamburaškog orkestra u sklopu Slavonskog tamburaškog društva “Pajo Kolarić”, jednog od najuglednijih i najkvalitetnijih amaterskih glazbenih društava u bivšoj državi.
Tamburaški orkestar “Pajo Kolarić” održao je pod dirigentskom palicom Gyule Njikoša nebrojene nastupe u Hrvatskoj, u zemljama bivše Jugoslavije, ali i širom svijeta, od europskih država pa da Kanade i SAD-a, gdje je prvenstveno nastupao za hrvatske iseljenike.

Godine 1961. društvo “Pajo Kolarić” osniva Festival tamburaške glazbe u Osijeku, na inicijativu upravo Julija Njikoša, koji do dan danas, pola stoljeća kasnije, obnaša funkciju predsjednika Programskog umjetničkog savjeta festivala. 
Skladao je brojna djela za tamburaške orkestre, tematski prvenstveno vezana uz rodnu Slavoniju i Baranju, između ostalih Slavonska rapsodija,  Šokačka predigra, Baranjska rapsodija, Bunjevačka grana i brojna druga, dan danas često izvođena na živim nastupima ali i emitirana u programima radio postaja.

Posebno poglavlje u karijeri g. Njikoša predstavlja njegov rad na istraživanju nacionalne baštine i tradicijskih pjesama. Tijekom sedamdeset godina posvećenosti istraživačkom radu zapisao je oko 4.000 narodnih pjesama, kola i poskočica, kao i priča iz narodnog života.

Muzikološki rad g. Njikoša objavljen je u desetak stručnih i dragocjenih knjiga, poput  Kad zapiva pusta Slavonija (1954.), Slavonijo – zemljo plemenita (1970.), Pjesme i plesovi iz Baranje (1974.), Sa slavonskih sokaka (1979.), Sa slavonske ravni (1986.) – u kojima je objedinjena i sačuvana za budućnost glazbena baština prvenstveno Slavonije i Baranje.
Njegov istraživački muzikološki rad reflektirao se i u nebrojenim emisijama Radio Osijeka, gdje kao urednik, novinar i glazbeni kritičar, ogromnim brojem emisija i radijskih reportaža spasio od zaborava mnoge tradicijske običaje i narodne pjesme Slavonije i Baranje.

Nagradu Grada Osijeka za životno djelo dobio je 1999. godine, a nagradu za životno djelo nagradu dobio je i 2003. godine od Osječko-baranjske županije.

Kao glazbenik, skladatelj, dirigent, muzikolog, istraživač, glazbeni kritičar i novinar, Julije Njikoš, legendarni „Gyula“, u svojoj prebogatoj karijeri bio je prvenstveno vezan uz glazbeni život istočne Hrvatske, no upravo je nemjerljiv njegov doprinos  i nacionalnoj kulturi, jer upravo dragocjenim i predanim radom stručnjaka i entuzijasta poput Julija Njikoša čuva se i pohranjuje, ali i stvara nacionalna baština, na kojoj će naći svoju inspiraciju budući naraštaji hrvatskih glazbenika.
Za njegov neizmjeran doprinos hrvatskoj glazbi Institut hrvatske glazbene industrije i Upravni odbor Diskografske nagrade PORIN dodjelju Juliju Njikošu PORIN za životno djelo 2010. godine. 

     Siniša Škarica

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr