O Porinu Dobitnici nagrada za životno djelo

Stipica Kalogjera

Šturi enciklopedijski podaci kažu: "Rođen je 24. svibnja 1934. u Beogradu. Završio Medicinski fakultet u Zagrebu. Violinu učio u Muzičkoj školi Vatroslava Lisinskog. Trubljač i član Plesnog orkestra Radio - televizije Zagreb od 1958. godine. Sklada zabavne melodije, scensku i filmsku glazbu; autor je brojnih aranžmana. Djela mu se odlikuju bogatom invencijom, originalnim harmonijskim rješenjima i funkcionalnom instrumentacijom. Od 70-ih se sve viša bavi aranžiranjem i produkcijom gramofonskih ploča. Dobitnik je brojnih nagrada.

Glavni šlageri i šansone su: Ti si moja obala, Obećaj mi to (Zajedno), Krovovi, Ti, koju ne poznam, Poslije kiše dolazi snce, Bit ćeš uvijek moja, Adrese moje mladosti, Tvojih pola sata, Ča je bilo tega više ni, Ponoćno sunce, Sunce djetinjstva, Vino i gitare, Dolina mog djetinjstva, Tvoje lice...

Premda je kao skladatelj prepoznat prije starijeg brata Nikice, tada već renomiranog producenta i bendlidera - Ti si moja obala donijela mu je nagradu stručnoga žirija na Zagrebu 60, godinu ranije nego je Nikica sa Sombrerom i Trijom Tividi osvojio svoje prvo diskografsko zlato - mirni čovjek Stipica, različito od prodornog kuma domaće estrade, tražeći svoj životni akord našao ga je u aranžiranju i produciranju, disciplinama koje vam u pravilu čuvaju mjesto u sjeni kompozitora ili pjevačke zvijezde. Njegov izlazak na scenu svodio se na ulogu samozatajnog dirigenta festivāla ili ansambala za koje je pisao.

S jedne strane glazbena erudicija i talent, a s druge smisao za racionalno i organizirano, vrlo brzo ga pozicioniraju u sam vrh diskografske produkcije pa je od prvih ploča za legendarni kvartet 4 M (Diana, Buona sera, You Are My Destiny, The Great Pretender, snimke iz veljače 1959. su među onima što konkuriraju da ih nazovemo prvim rock zapisima kod nas) do danas, dakle kroz punih 50 godina, potpisao na preko tisuću diskografskih naslova. Gotovo isto toliko ih je i aranžirao. Samo u Croatia Recordsu postoji fundus s nešto više od 85 sati njegovih aranžmana zabilježenih na raznim nosačima zvuka!

Stipičin rukopis raspisan od bigbandovskog drivea u vlastitim Krovovima do simfonijskog sinemaskopa u Što to bješe ljubav postao je  svojevrsni state of art aranžerske profesije u našoj pop glazbi. Sama biografija nam otkriva kako su mu zvuk violine i trube jednako bliski i moglo bi se reći da je u svojoj dugoj umjetničkoj praksi znao uzeti najbolje od oba svijeta. Vezan uz mlade, gotovo koliko i uz pjevačke legende, 50 godina ne dovodeći u pitanje svoj renome i visoke profesionalne standarde, doživljavamo ga kao hrvatskog ekvivalenta američkom muzičkom velikanu Quincyju Jonesu.

            Siniša Škarica

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr