18. Porin Novosti, najave, događaji

18. Porin bit će od bračkog kamena : „Porin - od najboljeg domaćeg materijala“

01.04.2011.

Ured Porina ponosno predstavlja vijesti vezane za Diskografsku nagradu Porin.

Njezin ovogodišnji slogan je „Od najboljeg domaćeg materijala.“

Slogan ima dvostruko pokriće. Osim što Porin već 18. put predstavlja najbolje od domaćeg glazbenog „materijala“, statue namijenjene pobjednicima bit će izrađene od slavnog bijelog kamena s Pučišća na Braču.

Kamen se, po svom nalazištu, naziva „Veselje Unito“ – što je izvrsna poveznica s nacionalnom svečanošću glazbe. U svaki obrađeni pučiški kamen ugrađeni su ljubav, predanost i talent jednaki onima koji su potrebni da nastane vrhunska pjesma. Zato su brački kamen i naša najuglednija glazbena nagrada idealan spoj, zaključili su u Uredu Porina pri Institutu hrvatske glazbe, koji organizira dodjelu nagrade.

Voditelj projekta „Porin od bračkog kamena“ je Siniša Martinić- Cezar, magistar restauriranja i konzerviranja, ujedno i klesarski tehničar iz Pučišća. O zahtjevnoj izradi serije kamenih Porina kaže: „Proces izrade više od 90 primjeraka statue traje šest mjeseci a u njega je uključeno pet iskusnih bračkih  klesara i kipara.“

Statua Porina u kamenu teži oko 2,90 kg.  Svaka je na svoj put prema rukama pobjednika krenula kao grubo isklesani pravokutni  kamen, dimenzija 34 x 20 x 8 cm i težine 14 kg.

Pučiški kamen jedan je od najznamenitijih kulturnih simbola Hrvatske. Od njega su kroz povijest izrađivani brojni spomenici kulture, umjetnička djela i reprezentativna zdanja, poput Bijele kuće u Washingtonu, Parlamenta i Novog dvora u Beču ili Parlamenta u Budimpešti. Tradiciju plemenite obrade kamena pučiška klesarska škola njeguje već stoljećima.

Diskografska nagrada Porin najuglednija je hrvatska glazbena nagrada. Glazbenicima je posebno značajna jer predstavlja glas struke, a ove će godine biti dodijeljena u 51 kategoriji. U zagrebačkoj dvorani Lisinski 09. svibnja ćemo doznati dobitnike Porin Classica – nagrada u kategorijama klasike i jazza. Šest dana kasnije, 15. svibnja u Biogradu, bit će obznanjeni pobjednici u ostalim kategorijama, kao i oni u posebnoj kategoriji  Hit godine za koju će glasati publika.


Ured Porina

Institut hrvatske glazbe

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr