18. Porin Novosti, najave, događaji

Rogeru Watersu uručen Porin za posebna postignuća u glazbi!

14.04.2011.

Nagrada od bračkog kamena za autora slavnog „Zida“

Institut hrvatske glazbe i Diskografska nagrada Porin u srijedu 13. travnja 2011. su prije rasprodanog koncerta u zagrebačkoj Areni Rogeru Watersu dodijelili Porin za posebna postignuća u glazbi.

„To je novitet unutar sustava naše najuglednije glazbene nagrade i prvi takav Porin dodijeljen nekom stranom glazbeniku izvan glasačkih kategorija. Glazbeni rad Rogera Watersa inspiracija je glazbenicima cijelog svijeta pa tako i Hrvatske. Zato je odluka o ovom iznimnom Porinu bila jednoglasna“, rekao je tom prilikom Siniša Bizović, direktor Diskografske nagrade Porin.
On je uoči koncerta „The Wall“ i uručio nagradu 68-godišnjem Rogeru Watersu, jednom od osnivača i najplodnijem autoru legendarnih Pink Floyda. Na dodjeli su bili i predstavnici Menarta, diskografske kuće koja zastupa Sony Music - label Rogera Watersa, koji su u dogovoru sa Sony Musicom te managementom Rogera Watersa organizirali dodjelu Porina.

„Jako mi se sviđa Porin, nosim  ga  kući gdje ću ga pažljivo čuvati. Ovo je velika čast, zahvaljujem na njoj svim ljudima u Hrvatskoj „ rekao je slavni glazbenik tom prilikom i požurio na pozornicu.  Tisuće okupljenih u Areni koji su mu došli odati poštovanje i uživati u spektakularnoj izvedbi slavnog „Zida“ gromko su pozdravile odluku Upravnog odbora Porina o dodjeli nagrade upravo njemu.

 „Watersov Porin je ujedno prvi u povijesti izrađen Porin od bračkog kamena, i nosi oznaku 01/90. Toliko će ih biti izrađeno u klesarskoj radionici u Pućišćima na Braču. Sve statue koje ćemo dodijeliti ove godine bit će napravljene od tog plemenitog materijala“, dodao je Bizović.

„The Wall“ je jedan od antologijskih albuma Pink Floyda. Objavljen 1979. godine, do danas je prodan u više od 25 milijuna primjeraka.  Zato je teško i zamisliti bolje “otvaranje” sezone dodjele naše diskografske nagrade, koja  se nastavlja 09. svibnja u zagrebačkoj KD “Vatroslav Lisinski”. Na priredbi Porin Classic bit će dodijeljene nagrade u 11 kategorija klasike i jazza te Porin za životno djelo violinistu maestru Josipu Klimi.
Na svečanoj završnoj dodjeli nagrade 15 svibnja u Biogradu na Moru svog će Porina za životno djelo dobiti i velikan naše zabavne glazbe Drago Diklić. Tad ćemo doznati i pobjednike u preostalim kategorijama, uključujući onu za Hit godine, o kojoj odlučuju glasovi publike.

Više fotografija s uručivanja Porina Rogeru Watersu te sve najsvježije vijesti i medijske objave vezane uz 18. Porin, pronađite na www.porin.info

09.05.2011. KD "Vatroslav Lisinski", Zagreb - Porin Classic
(dodjela nagrada u kategorijama klasike i jazza)

15.05.2011. BIOGRAD – Porin
(središnja dodjela diskografskih nagrada)

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr