19. Porin Porin Classic

Porin Classic – klasika i jazz za 5!

10.05.2012.

Porin Classic, dodjela Diskografske nagrade Porin u kategorijama klasike i jazza, ove se godine održava 14. svibnja – još jednom u "hramu glazbe", KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Za ovu se priliku pripremaju nova iznenađenja: simfonijski orkestar najveće je i najreprezentativnije izvođačko tijelo u klasičnoj glazbi.  Priredba koja predstavlja ono najbolje od umjetničke glazbe ne može proći bez njega i zato je "domaćin" večeri Simfonijski orkestar HRT-a, kojim će ravnati maestro Mladen Tarbuk. Orkestar je akter koji ne silazi s pozornice, igrajući sam ili prateći soliste ne samo one klasične glazbe, nego i jazza. To je mjera zvuka za veliki Lisinski – mjera za Porin Classic!

Osim što će doznati imena dobitnika Porina u kategorijama klasike i jazza, publika će uživati i u rijetkim poslasticama:  prva od njih zasigurno je nastup Radovana Vlatkovića. Hornist svjetskog glasa tom će prilikom dobiti Porin za životno djelo. Publika Lisinskog – ali i izravnog prijenosa priredbe na Hrvatskoj televiziji i radiju – uvjerit će se s koliko pokrića to važno priznanje odlazi u njegove ruke. Vlatković, nekadašnji zagrebački student i dugogodišnji prvi hornist Simfonijskog orkestra Berlinskog radija, danas je profesor u Salzburgu, Madridu, Zürichu i Londonu. O tom solistu iznimne karijere s koncertima po cijelom svijetu glazbena kritika s oduševljenjem piše da iz "teškog instrumenta izvlači božanski zvuk" .

Boje klasike te će večeri "braniti" i mladi pijanist Bruno Vlahek. Kad je nedavno proglašen najboljim studentom klavira na Visokoj glazbenoj školi u Madridu, priznanje mu je uručila španjolska kraljica Sofija osobno. Zvijezda u stalnom usponu ujedno je i iznimno plodan i uspješan skladatelj. Institut hrvatske glazbe vas poziva da ga svakako poslušate uživo.

I predstavnici jazza na Porin Classicu su izvanserijski talenti: udaraljkaš i vibrafonist Šimun Matišić plijeni pozornost tehničkom razinom izvedbe, visokom za svaku, a ne samo njegovu dob od 16 godina. Prvi je koncert imao sa samo četiri godine pa više i nije "nada" nego glazbenik s ozbiljnom karijerom, sudimo li po snimljenom albumu, osvojenoj nagradi Judita te broju koncerata koje je odsvirao i emisija u kojima se pojavio.

Povezivanje vrhunskih glazbenika koji nikada ranije nisu zajedno nastupili već postaje tradicija Porina Classic. Zato s velikim uzbuđenjem iščekujemo i trio jazz dama: vrsne pjevačice Helena Bastić, Lela Kaplowitz i Valerija Nikolovska pripremaju izvedbu koja će zasigurno dugo ostati u ušima publike.

Još jedna atrakcija jazzerskog dijela večeri bit će nastup pijanističkog virtuoza Davida Gazarova. Njemački državljanin, rođen u Azerbajdžanu a trajno nastanjen u Hrvatskoj, često nastupa s mješovitim programom klasike i jazza. Tako će se na Porin Classicu osjećati "kao doma".

Pridružite se voditelju – priredbe Draženu Siriščeviću i vrsnim umjetnicima u glazbenom užitku  jer Porin Classic u Lisinskom doista jest drugo ime za najbolju domaću klasiku i jazz. Priredba je stoga ove godine sufinacirana sredstvima Grada Zagreba.

PROGRAM:

 • Silvije Glojnarić: Uvertira Porin – swing fantazija
  Solisti:  David Gazarov i Bruno Vlahek, klavir
  Helena Bastić i Lela Kaplowitz, vokali
  Šimun Matišić, vibrafon
 • Chick Corea: Armando's Rhumba
  Solist: Šimun Matišić, vibrafon
 • Edgar Sampson: Stompin at Savoy
  Solistice: Helena Bastić i Lela Kaplowitz
 • Witold Lutoslawski: Varijacije na Paganinijevu temu, za klavir i simfonijski orkestar
  Solist: Bruno Vlahek, klavir
 • Carl Maria von Weber: Concertino za rog i orkestar u e-molu, op.45
  Solist: Radovan Vlatković, rog
 • Krešimir Baranović: Simfonijski scherzo


Simfonijski orkestar HRT-a
Mladen Tarbuk, dirigent

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr