20. Porin Novosti, najave, događaji

Ronu Carteru uručen Porin za posebna dostignuća

22.03.2013. IHG

Institut hrvatske glazbe legendarnom američkom jazz kontrabasistu i skladatelju Ronu Carteru dodijelio je Porin Special Merit Award za posebna dostignuća na području jazz glazbe. Nagradu mu je sinoć uručio glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja i umjetnički direktor jazz manifestacija HDS-a Antun Tomislav Šaban, uoči nastupa kojim je Carter zaključio ovogodišnji, 23. festival Jazz.hr/proljeće.

Višestruki dobitnik nagrade Grammy, proglašavan kontrabasistom godine, pa i desetljeća, rođen 1937. u Ferndaleu, u američkoj saveznoj državi Michigan, Ron Carter je jedan od najutjecajnijih kontrabasista i violončelista u povijesti jazza. Diplomirao je glazbu na Eastman School of Music u New Yorku te magistrirao kontrabas na visokoj glazbenoj školi Manhattan u New Yorku.

Tijekom karijere sudjelovao je u snimanjima više od 2000 albuma, a pedesetak ih je snimio kao vođa sastava. Premda je najpoznatiji po suradnji s Milesom Davisom, u čijem je legendarnom kvintetu svirao 1960-ih, ostvario je suradnje s raznim interpretima jazza, latino i brazilske glazbe, hip-hopa i drugih stilova, primjerice Lenom Horne, Gilom Evansom, B.B. Kingom, Billom Evansom, Jimom Hallom, Jamesom Brownom, Hermetom Pascoalom, Titom Puenteom, Eddiem Palmieriem, Herbiem Mannom… Snimio je glazbu za brojne filmove i objavio niz stručnih knjiga.

Ovo je drugi Porin za posebna dostignuća kojeg je IHG dodijelio u 20. sezoni Porina nekom uglednom stranom glazbeniku: prvi je 5. ožujka uručen jazz trubaču Arturu Sandovalu.

Tekst i fotografija: Davor Hrvoj

 


Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr