20. Porin Novosti, najave, događaji

In memoriam: Branko Marušić - Medo (1937. - 2012.)

15.11.2012.

Obavještavamo članstvo Hgu, prijatelje i medijske djelatnike da je 13.11.2012. u kasnim večernjim satima u Zagrebu preminuo Branko Marušić - Medo, jedan od osnivača Kvarteta 4 M - dobitnika iskografske nagrade Porin 1995. godine za životno djelo.

Rođen je u Zagrebu 27.12.1937. godine gdje je nakon završene srednje škole studirao šumarstvo, pravo i ekonomiju. Poslovi koje je obavljao za vrijeme života su bili različiti: Kvarner express (1967-1974), Lovac (1975-1986) i ASTRA (od 1986. do mirovine). Kao vanjski suradnik bio je predstavnik za oružje, municiju i lov u Generalturistu (lovni turizam, 1967-1975). Bio je član je Hrvatskoga lovačkog saveza, počasni član komisije HLS HR za ocjenjivanje trofeja, te je prvi u bivšoj državi organizirao i vodio safari u Keniji.

4 M utemeljio je Ivica Krajač (Zagreb, listopad 1956) s prijateljima iz gimnazije i sa sportskih terena, objedinivši inicijale njihovih nadimaka. Ivica Krajač - Mali, Branko Marušić - Medo, Željko Ružić - Muki i Miro Ungar pobjeđuju na Prvome pljesku (Varieté, prosinac 1956), a nagrada im je prvi profesionalni angažman.

Šezdesetih osvajaju domaću publiku i jedan su od najpopularnijih europskih šou-kvarteta. Prvi domaći uspjeh postižu prepjevom Na našoj obali (1958). Nakon toga, potražili su, uz stalnu pratnju klavirista i aranžera Branka Bulića, međunarodno priznanje. U Njemačkoj otkrivaju da su za uspjeh, uz dobar glas, važni i izvedba te zabava. Mukotrpnim radom razvijaju svoj stil - pjevaju, plešu, glume, govore, bave se mimikom i pantomimom, imitacijom i parodijom, uz prihvatljiv i vedar humor.

U Engleskoj gostuju u Tommy Steele Showu, a potom i u noćnim klubovima te koncertnim dvoranama Švedske, SR Njemačke, Nizozemske, Francuske, Belgije, Švicarske, Austrije i Finske. Kao prvi od domaćih izvođača odlaze u Izrael na dvomjesečnu turneju (1962). U Italiji gostuju u TV show programima Studio Uno i Trentatre giri te snimaju nekoliko ploča za nakladničku kuću Fonit-Cetra, kao i za španjolski Belter Records Comp. Nastupaju na festivalima Fiera di Levante (Bari) i Canzoni Nel Mondo (Taormina). Kvartetu se 1968, umjesto Ungara, pridružuje apsolvent medicine, Saša Sablić - Medicus. U novoj postavi predstavljaju zemlju na Grand prix Eurovisionu (Madrid, 1969) a na dvomjesečnoj turneji Holiday on Ice po SAD-u su zvijezde programa (1971). Imaju 6 turneja po SSSR-u (1967-1973). 4M kod kuće često rade TV šou programe kao scenaristi, koreografi, izvođači, domaćini i gosti. Do 1974. snimili su 60-ak gramofonskih ploča, a najveći hitovi bili su im: "Rijeka bez povratka", "Buona sera signorina", "Kad ja pođoh na Bembašu", "Charlie Brown", "Volim kišu", "Djevojčica i april", "Platno, boje, kist i... twist", "Nima Splita do Splita", "Zelena polja", "Don Pasquale", "Pozdrav svijetu", "Idem i ja... ne, ti ne", "Lilly The Pink", "Neka visi Pedro", itd...

 

Počivao u miru.

Posljednji ispraćaj bit će u petak 16.11.2012. u 15:00h na krematoriju u Zagrebu.

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr