19. Porin Novosti, najave, događaji
Johnny Winter

Posebni Porin za legendu bluesa

24.02.2012.

Foto: Clash Music 

Institut hrvatske glazbe i njegov Ured Porina dodijelit će PORIN – SPECIAL MERIT AWARD, nagradu za posebna postignuća u glazbi, legendarnom blues glazbeniku Johnnyu Winteru uoči njegovog trećeg zagrebačkog koncerta u četvrtak 1. ožujka, 2012.

Na prigodnoj ceremoniji u hotelu Regent Esplanade, uz prisutne medije, Johnnyu Winteru će Porin za poseban doprinos glazbi uručiti predsjednik udruge Hrvatske blues snage, glazbenik Boris Hrepić Hrepa.

Od organizatora koncerta blues velikana, zakazanog u Tvornici kulture za istu večer, doznajemo da će se koncert svakako održati. U slučaju nemogućnosti sviranja u Tvornici, osigurana je rezervna varijanta u sličnom prostoru, sa sličnim tehničkim uvjetima.

Nakon tri godine Johnny Winter dolazi u Hrvatsku u sklopu svjetske turneje za svoj novi album Roots, koji je snimio uz mnogobrojna gostovanja sjajnih glazbenika uklučujući Vincea Gilla, Warrena Haynesa, Dereka Trucksa, Susan Tedeschi i njegovog brata Edgara Wintera.

Na novom albumu i turneji Johnny izvodi pjesme koje su obilježile njegovu karijeru pa će tako doći na svoje i oni koji su žalili što na prethodnim zagrebačkim gostovanjima nisu čuli Honky Tonk Woman ili Bright lights, big city.

Winter je svirao s Hendrixom, Muddyjem Watersom, Leeom Hookerom i ostalim uglavnom pokojnim velikanima, a godine raskalašenog života, ovisnosti i životni brodolomi načeli su i ovog blues gitaristu, pa ga noge polako izdaju, ali zato su mu prsti i glas i dalje u iznimnoj formi.

Johnny i njegov izvorni hard blues tj. mješavina blues rocka i southern zvuka, stila koji Winter izvodi cijeli život, i dan danas zvuči moćno i neponovljivo. Ovog razrokog albino starca s Gibson Firebird gitarom u ruci, duge bijele kose, istetoviranog po cijelom tijelu, još uvijek nitko od novih naraštaja mladih perspektivnih bluesera nije dostigao, mada se neki svojski trude.

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr