20. Porin Novosti, najave, događaji

Arturo Sandoval dobit će Porin za posebna dostignuća u glazbi

25.02.2013. IHG

 

Dobitnik devet nagrada Grammy, legendarni jazz trubač Arturo Sandoval, na koncertu u KD Vatroslava Lisinskog 5. ožujka dobit će i hrvatski Grammy – posebnu nagradu Porin – Special Merit Award.

Nagradu će mu tijekom koncerta uručiti naš vrhunski jazz pijanist i skladatelj Neven Frangeš, ujedno i član Upravnog odbora Porina, kojeg sa Sandovalom veže dugogodišnje poznanstvo. Ured Porina odlučio je iskoristiti ovu prigodu kako bi, u ime hrvatskih glazbenika i glazbene javnosti, odali priznanje velikom glazbeniku, danas jednom od najcjenjenijih 'čuvara' jazza, ali i renomiranom klasičnom glazbeniku, pijanistu i skladatelju.

Porin za posebna postignuća u glazbi iznimna je nagrada koja se dodjeljuje samo stranim umjetnicima. Prvi ju je dobio Roger Waters, osnivač legendarnih Pink Floyda, prije dvije godine. Prošle je godine ovaj posebni Porin otišao u ruke vrsnog blues gitarista Johnnya Wintera, a ove će godine posebnu uspomenu iz Hrvatske sa sobom odnijeti čovjek koji iza sebe sebe ima dugu i bogatu karijeru: njegova su posljednja dva Grammyjem nagrađena albuma Dear Diz (Everyday I Think of You) i Tango Como You Te Siento. Sandoval uskoro priprema i izlazak knjige pod nazivom The Man Who Saved Me, što je svojevrsna kronika njegova odnosa sa slavnim Dizzyjem Gillespiejem.

Ovaj Kubanac rođen prije 64 godine je višestruko talentiran: nastupio je uz pop-zvijezde današnjice poput Justina Timberlakea ili Aliciju Keys; uz devet nagrada Grammy, osvojio je i šest Billboardovih nagrada te nagradu Emmy za svoj skladateljski rad; napisao je glazbu za film For Love or Country čija je priča temeljena na njegovu životu (u filmu ga glumi Andy Garcia)...
 
Kao i prethodnih godina, dodjela Porina za posebna postignuća u glazbi obilježit će početak porinovske sezone: iste će večeri, 5. ožujka, u Cinestar Areni IMAX u Zagrebu biti održana Svečana objava nominacija za jubilarni 20. Porin. Imena dobitnika nagrada doznat ćemo 11. svibnja.

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr