20. Porin Novosti, najave, događaji

John Lydon – Dobitnik Porina za posebna dostignuća u glazbi

21.05.2013. IHG

John Lydon, lider grupe Public Image Limited i nekadašnji vokal mitskih Sex Pistolsa dobitnik je Porina za posebna dostignuća u glazbi koji će mu biti uručen 11. lipnja u Zagrebu, dan uoči koncerta PIL-a u Tvornici kulture.

Nakon Rogera Watersa, Johnnyja Wintera, Artura Sandovala i Rona Cartera, John Lydon bit će peti glazbenik koji će primiti statuu Porina izrađenu od bračkog kamena, a namjenjenu umjetnicima koji su svojim radom stvarali i mijenjali povijest glazbe.

Da mu je netko sredinom 70-tih rekao da će ga jednog dana smatrati nacionalnim blagom i čovjekom dostojnim dobivanja najvećih kulturnih počasti John Lydon, tada poznatiji kao Johnny Rotten, bi mu se vjerojatno nasmijao u lice. Ipak, upravo zahvaljujući tom stavu, hrabrosti da bude drugačiji, da vodi, šokira, redefinira slušanje i poimanje glazbe Lydon je zaslužio da mu ime zauvijek bude upisano u enciklopedije glazbe i opće kulture.

Jedan od najosebujnijih i najprepoznatljivijih glazbenika u povijesti svojim je radom, prvo u Sex Pistolsima, pa zatim u PIL-u, ostavio trag kojim su hodali i hodat će mnogi. Iznimna nam je čast da je njegovo prvo gostovanje u Hrvatskoj nastup u Tvornici kulture na koncertu koji će također ostati zabilježen kao jedno od najvažnijih glazbenih događaja u povijesti Grada Zagreba i Tvornice.

Dodjela Porina Johnu Lydonu održat će se u utorak, 11. lipnja u 15:30 na svečanosti u hotelu Dubrovnik, a statuu će mu uručiti Siniša Bizović, direktor Diskografske nagrade Porin. Time će točno mjesec dana nakon svečane dodjele nagrada u Opatiji/Rijeci zaključiti ovogodišnji, jubilarni 20. ciklus Porina.

Sljedeći dan, u srijedu, 12. lipnja, Public Image Ltd. nastupit će u Tvornici kulture.

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr