20. Porin Novosti, najave, događaji

Počeo prvi krug glasanja za Porin 2013.

15.02.2013. IHG

Ured Porina pri Institutu hrvatske glazbe danas je na 1158 adresa glasača Diskografske nagrade Porin, najvažnije glazbene nagrade u zemlji, poslao prijedloge nominacija za Porin 2013. Kako bi što preciznije predstavljao mišljenje struke, popis glasača i ove je godine revidiran: s njega su uklonjeni svi pojedinci koji prethodne 2 godine nisu glasali – i time pokazali da ne prate aktivno zbivanja u domaćoj glazbi, a dodani su novi glasači iz najrazličitijih glazbenih područja.

Sljedećih će tako 17 dana glazbena struka - autori, izvođači, ton-majstori, producenti,  menadžeri, diskografi, muzikolozi, DJ-i, organizatori koncerata, programski urednici klubova,     ali i dizajneri glazbenih izdanja i redatelji spotova, uz glazbene kritičare i novinare svih medija - birati 3 nominirana u 50 kategorija. Velika većina (njih više od 90%) će i ove godine glasati on-line, što značajno olakšava i ubrzava postupak glasanja.

Zadatak im nije jednostavan jer su u nekim kategorijama nakladnici prijavili i više od 100 prijedloga za nominacije. Odlučivanje ipak olakšava dostupnost sve glazbe koju trebaju procijeniti: sva prijavljena izdanja glasači Porina i ove godine ekskluzivno mogu poslušati on-line, kako bi njihova odluka bila što kompetentnija.
Istodobno, na adrese više od 200 radijskih i televizijskih urednika poslano je 49 pjesama koje su izdavači predložili za Hit godine. Ta popularna kategorija, u kojoj je prošle godine pobjednik bila pjesma „Teške Boje“ Gorana Bare i Majki, jedina je u kojoj o konačnom pobjedniku glasa publika. Na osnovu pred-selekcije urednika, Upravni odbor Porina odlučit će o konačnom popisu i broju kandidiranih pjesama, uzimajući pritom u obzir i podatke o broju emitiranja pojedinih snimki na radijskim postajama te ostale relevantne podatke pomoću kojih je moguće objektivno procijeniti uspjeh snimke u najširoj javnosti.

2012. godina bila je brojem izdanja oskudnija od prethodne, ali budući da je u Hrvatskoj prošle godine objavljen 1 album dnevno, utrka za Porin i ove će godine sigurno biti neizvjesna.

„Iskaznica“ glasača Porina je privilegija ali i dužnost koja podrazumijeva savjesno i odgovorno biranje doista najboljih. Organizatori zato i ove godine pozivaju sve birače da zanemare osobne (ne)simpatije prema tvorcima glazbe i glasaju za samu glazbu, kao i da se izjasne samo u onim kategorijama u kojima mogu dati kompetentnu ocjenu vrijednosti.

Svečana Objava nominacija za jubilarni 20. Porin održat će se 5. ožujka 2013. u Cinestar Areni IMAX u Zagrebu.

Sve o Porinu 2012. pratite  na Facebook stranici http://www.facebook.com/PorinHR
te Twitter profilu  https://twitter.com/porinhr

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr