20. Porin Novosti, najave, događaji

Predstavljena posebna statua 20. Porina ukrašena platinom

25.04.2013. IHG

Dobro poznata statua Diskografske nagrade Porin za jubilarno 20. izdanje nagrade dobila je novi i posebno svečani dizajn – statua konjanika izrađena je od crnog kristala, a dvije konjske grive u njezinom središtu presvučene su platinom.

"Ovo je i doslovno najvrjedniji Porin do sada", rekao je prilikom predstavljanja njezin dizajner Ivica Propadalo, pred glazbenicima koji su došli na otkrivanje novog dizajna statue u zagrebačkoj trgovini Kristal Rogaška.

Čast da skine zastor pred impresivnim zidom elegantnih Porina pripala je Neni Belanu. Višestruki dobitnik Porina najavio je i posebno iznenađenje: akustični koncert "mediteranskog orkestra" Nene Belana, Fiumensa i prijatelja. 

Naime, Porin i njegov najveći ovogodišnji sponzor Podravka, počastit će Kvarner glazbom na Dan Europe 9. svibnja, dva dana prije dodjele nagrada. Na Ljetnoj pozornici u Opatiji tog će četvrtka od 21 sat svi gosti Porina i gradova Opatije i Rijeke, Porinovih domaćina, uz slobodan ulaz uživati u "unplugged" glazbenoj fešti.

"Novi crno-platinasti kipić je krasan", rekao je Neno Belan. "I budući da ove godine imam 5 nominacija, volio bih dobiti barem jedan takav. Ako se to i ne dogodi, sigurno ćemo se svi odlično družiti i provesti tih dana, a posebno na mom koncertu. Na pozornici će mi se u jednom trenutku pridružiti čak 22 glazbenika. Bit će to pravi akustični doživljaj, prvi put takva fešta na Kvarneru!"

Slovenska tvornica Steklarne Rogaška za ovu je godinu izradila 90 kristalnih statua Porina: zbog naknadnog nanošenja platine postupak izrade bio je još zahtjevniji nego inače. Vrhunski majstori obrade kristala i stakla ponovno su dokazali svoje umijeće, a svi okupljeni su zaključili da je novi Propadalov dizajn dostojan svečane okrugle obljetnice. Onaj tko ove godine osvoji Porin, doista će osvojiti nešto posebno!

Prvih 18 godina dodjele nagrade popularni su  kipići izrađivani u tvornici stakla Rogaškoj.  U njihovom prodajnom prostoru u Palmotićevoj ulici u Zagrebu su prigodno izložene sve njihove statue, od početka dodjele nagrade 1994. do 2010. godine, kada je u Biogradu dodjeljivan atraktivni crveno-crni kristalni Porin.

Protekle dvije godine statua je izrađivana na Braču.

Suradnja Porina i Steklarni je obnovljena za svečanu obljetnicu iako će dobitnici Porina za životno djelo i ove godine i ubuduće dobivati statue od bračkog kamena.

Pozivamo vas da uživate u najvećoj glazbenoj svečanosti ove godine – dvadesetom Porinu,  11. svibnja u dvorani Centra Zamet u Rijeci ili na HTV 1 u izravnom prijenosu dodjele nagrade.

 

Foto: Anastazija Vržina

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr