20. Porin Dobitnici Porina 2013. za životno djelo

Uručeni posthumni Porini za životno djelo

27.03.2013. IHG

Institut hrvatske glazbe dodijelio je posthumne nagrade Porin za životno djelo za Anđelu Potočnik i Dražena Boića.

U utorak 26. ožujka u dvorani Ansambla Lado nagradu namijenjenu vokalnoj solistici i nezaboravnoj Ladarici od predsjednika IHG-a Gorana Končara preuzeo je njezin suprug Božo Potočnik. "Žao mi je što nagradu ne može preuzeti sama ali drago mi je da je u njezino ime preuzimam u zgradi koja joj je godinama bila drugi dom," rekao je tom prilikom dugogodišnji voditelj Lada, koji je 2005. i sam nagrađen Porinom za životno djelo.

U ime skladatelja i pijanista Dražena Boića nagradu je preuzeo njegov sin, glazbenik Fedor Boić. "Ovo je velika čast za sve nas," rekao je u ime prisutnih članova obitelji nakon što mu je direktor Porina Siniša Bizović predao statuu , "ali vjerujem da ju je tata itekako zaslužio".

Prigodne govore o radu dvoje velikih umjetnika održali su Dubravko Majnarić i Bojan Pogrmilović.
Posebno emotivni dijelovi uručenja bili su reprodukcija glazbenih izvedbi nedavno preminulih glazbenika: autorske skladbe "Anita" Dražena Boića i poznatog tradicionalnog napjeva "Zorja, moja zorja" u arhivskoj snimci Anđele Potočnik.

U 20-oj sezoni Porina bit će uručeno još 5 nagrada za životno djelo: dirigentu Vladimiru Kranjčeviću, trubaču Stanku Stanku Selaku, glazbenom publicistu Veljku Despotu, skladatelju Rajku Dujmiću te pjevaču i kontrabasistu Stjepanu Jimmyju Staniću.

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr