19. Porin Novosti, najave, događaji

"Porin za 5" bit će za 10!

04.05.2012. IHG

Na predstavljanju Porina, održanom u petak u hotelu Milenij, u ime organizatora medijima su se obratili Goran Končar, predsjednik Instituta hrvatske glazbe, Siniša Bizović, direktor Porina te Elizabeth Homsi, urednica Zabavnog programa HTV-a. Ispred gradova domaćina, Rijeke i Opatije, riječi dobrodošlice su izrazili Ivan Šarar, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, Ernie Gigante Dešković, dogradonačelnik Grada Opatije, Jasna Doričić Sanković, direktorica TZ Grada Opatije te Jadranka Čubrić, tajnica HGU-a Podružnice 3 Rijeka.

Goran Končar je podsjetio da se Porin odvija u dvije priredbe, središnja dodjela te Porin Classic, koji će biti održan 14. svibnja u Zagrebu. Kroz obje se nastoji povezati cijelu struku i pokazati da se partnerskim odnosima može puno toga napraviti.

Elizabeth Homsi je zadovoljna gostoljubivim domaćinima – Opatija ugošćuje Porin po peti, a Rijeka po drugi put – koji su omogućili da se svi tehnički i produkcijski potencijali HTV-a dođu do punog izražaja. Najavljuje da će velika fešta u subotu biti i veliki uvod za 20. godišnjicu Porina, koja nas očekuje sljedeće godine.

Riječki glazbenici i strukovno organizirano (HGU) i uz podršku grada, Porinu donose posebni šarm, rekao je Ivan Šarar. Posebno je istaknuo činjenicu što se odjel za kulturu jednog grada odlučio vezati uz nešto što se po staromodnom pogledu na kulturu neopravdano smatra estradom. Podršku najrazličitijim glazbenim programima, od rock and rolla, jazza, elektroničke glazbe… Šarar objašnjava primjerom anglosaksonskog poimanja suvremene kulture, koja osim 'visoke', uključuje u subkulturu, pop-kulturu… kulturu u najširem smislu te riječi.

Porin je glasnik izvanrednog početka ljetne sezone u Opatiji, koja opravdano očekuje bolje rezultate od lanjskih, rekao je Ernie Gigante Dešković. 'Pohvalio' se izuzetno dobrim dosadašnjim rezultatima, koji broje 33% više dolazaka i 19% više noćenja. 'Opatija živi svoj Porin. Mnogi dolaze u grad samo zbog koncerta', istaknuo je. Zahvalan je na povratku Porina u Opatiju te izrazio nadu da će ga ugostiti i sljedeće godine.

Osim 'službenog dijela', Porin ove godine prate i brojni popratni događaji. Tako je desetak opatijskih ugostitelja Porinu u čast pripremilo riblje i mesne jelovnike po posebnim, niskim cijenama tijekom trajanja Porina.

U sličnom, gastronomskom tonu, odvijat će se i posebni program u subotu od 12 do 14 sati u opatijskom hotelu Milenij Sv. Jakov, tijekom kojeg će Dražen Turina Šajeta, glazbene zvijezde i najbolji kuhari opatijskih hotela pripremati Porinovski brudet od kvarnerskih škampi.

Tu je i originalni, riječki AntiPorin, na kojem će uz svirku bendova koji vjerojatno nikad neće osvojiti Porina, biti moguće kupiti i replike statua Porina u lokalnim bojama i po cijeni od 10 kuna. Karata za koncert u Harteri više nema, a sretnike koji su ih uspjeli ugrabiti čeka sjajan provod uz Brkove, Stampedo, Tešku industrija, PHC, Mjuzikl i Manntru. Party će do jutarnjih sati na visokom nivou održavati popularni DJ Voljen Korić.

Ni ljubitelji klasike neće ostati uskraćeni užitka glazbe: u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u 20 sati počinje koncert Zagrebačkog kvarteta, koji će izvesti repertoar sviran tijekom 'povijesnog susreta' dvojice careva, Franje Josipa i Wilhemla II. u Opatiji.

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr