19. Porin Novosti, najave, događaji

"Porin Photo Fame 2012" by Anastazija Vržina

04.05.2012. Ured Porina, IHG

U popratnom programu 19. Porina našlo se mjesta i za vid umjetnosti koji je savršena nadopuna, ali ujedno i dokument nečijeg bivanja na sceni, ukratko za – koncertnu fotografiju. I to fotografije nastupa Porinovaca!

Anastazija Vržina nije nepoznato ime ljubiteljima glazbe jer je većina sigurno već imala priliku vidjeti njezine fotografije, iako možda tek pažljiviji obraćaju pažnju na ime fotografa i ne znaju da gledaju u plod rada mirne ženske ruke i pažljivog ženskog oka.

Osim što u portfelju ima nekoliko naslovnica, objave na službenim web stranicama top svjetskih rock izvođača kao što su U2, Muse i Lenny Kravitz ili Gibonni, kao i njegovu reklamnu kampanju za CD acoustic:electric, Anastazija je i dobitnica Sonyjeve nagrade.

Od prošle godine je udružila snage s kolegom po koncertnoj fotografiji, Željkom Jelenskim, i njih dvoje imaju putujuću izložbu Straight to r'n'r tj. Objektivom u rock'n'roll. Riječ je o zanimljivoj 'paklenoj simultanki' istih koncerata istih izvođača, ali su fotografije zbog prirode posla koncertnog fotografa – zbog različitih kuteva gledanja – dva gotovo potpuno različita dokumenta istog događaja.

Ta se izložba može razgledati u riječkoj Galeriji Palach do 17. svibnja.

I unatoč tome što njena kolekcija koncertnih fotografija sadrži većinom kremu svjetske glazbe koja je posljednjih desetak godina svirala što u Hrvatskoj, što u bližoj ili daljoj okolici, u svojoj je bogatoj zbirci našla pregršt fotografija domaćih izvođača, i to uglavnom Porinovaca.

Dio tih fotografija bio je izložen na terasi opatijskog hotela Milenij, a obišli su je i 'uslikani' Porinovci Urban i Ivan Kindl.

No, fotografije Porinovaca u akciji nisu bile jedino od Porina te večeri na 'maestralnoj' (neka bolji poznavatelji ruže vjetrova oproste, ali Zlatko Gall je s prilično sigurnosti rekao da puše 'baš ružni maestral', a tko smo mi da sumnjamo u riječi 'morskog' čovjeka) opatijskoj terasi. Atmosferu su toplom održavali još jedni dobitnici Porina – Borna Šercar Trio, kojima se u prvom dijelu nastupa pridružila i Sabrina Habiri, pjevačica izuzetnih vokalnih kvaliteta (za) koju ćete, ako već niste, također još čuti. Okupljena publika je mogla uživati u live izvedbi pjesama s CD-a Event – idealnoj glazbi za ovu prigodu jer su na ablumu jazzy obrade poznatih skladbi od kojih su neke i osvojile Porina (Tempera, Idem tamo gdje je sve po mom...).

Izložbu ionako postavljenu na otvorenom, službeno su otvorili Siniša Bizović, direktor Porina, i Hrvoje Horvat, poznati glazbeni novinar i kritičar, koji je rekao da u glazbi ima nekoliko teških poslova. 'Teško je novinarima koji nakon koncerta moraju juriti pisati tekst, dok su svi drugi otišli uživati i opuštati se. No, još teži i nezahvalniji je posao koncertnog fotografa: oni uvijek imaju koncerte od samo dvije, tri pjesme prije nego ih izbace iz dvorane. A onda još treba te fotografije dostaviti redakciji ili agenciji i drago mi je što se Anastaziji možemo odužiti barem na ovaj način'.

A onda još malo svirke, unatoč neugodno hladnom povjetarcu, fenomenalnog trija Borne Šercara – i gotovo.

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr