19. Porin Novosti, najave, događaji

„Porin za 5!“ bit će kruna Tjedna hrvatske glazbe u Opatiji i Rijeci

25.04.2012. IHG

Devetnaesta dodjela Diskografske nagrade Porin središnji je glazbeni događaj sljedećeg tjedna.  Zbog bogate ponude zbivanja u gradovima domaćinima, Opatiji i Rijeci, ti su dani prozvani Tjednom hrvatske glazbe. 19. Porin je medijski svakako najzanimljiviji ali uz njega će se zbivati i druge važne i zabavne stvari vezane za glazbenu i medijsku industriju.

Već u četvrtak 3. svibnja na Korzu u Rijeci održava se edukativna akcija Stop krivotvorinama i piratstvu u kojoj će kroz dan nastupati Marko Tolja, grupa E.N.I. i Vanna. U organizaciji akcije Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo sudjeluju i glazbeničke udruge HDS ZAMP, HUZIP, ZAPRAF te Institut hrvatske glazbe. Cilj je podići razinu svijesti o važnosti poštivanja intelektualnog vlasništva i autorskih prava kao osnove za nesmetano i neovisno umjetničko stvaralaštvo.

Iste večeri će u Rijeci 16. put biti dodijeljena Nagrada Status Hrvatske Glazbene Unije. Nagrada najboljim instrumentalistima koji su u protekloj godini imali vlastita izdanja ili kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izdavača,  od ove je godine bogatija za kategoriju Session glazbenik. Priredbu koja počinje u Stereo dvorani na Sušaku u 21 sat vodit će vrijedne djevojke iz grupe E.N.I. a sigurno je da će Status i ove godine ponuditi puno dobre glazbe najboljih hrvatskih instrumentalista.

U petak 04.05. u hotelu Milenij u Opatiji, koji je uz Grand Hotel Adriatic partner Porina, na press konferenciji bit će pobliže predstavljen „Porin 2012.“. Potom će se na istom mjestu predstavnici medija i glazbene zajednice družiti i raspravljati u otvorenoj diskusiji na temu „Hrvatska glazba i hrvatski mediji – čujemo li se?“

Večer se nastavlja u svečanom i slavljeničkom tonu: u hotelu Milenij u 20 sati bit će otvorena izložba „Porin Photo Fame“ glazbene novinarke i fotografkinje Anastazije Vržine. Njezini portreti dobitnika Porina u koncertnoj akciji sigurno će privući veliku pozornost okupljenih medija i glazbenih zvijezda a sve će to glazbeno popratiti, naravno Porinovci – Borna Šercar Trio!

Nakon toga će izbor postajati sve teži: na Ljetnoj pozornici Opatija od 21 sat Narodni radio časti besplatnim koncertom Massima, koji je s 9 nominacija i hit albumom jedna od najvećih zvijezda ovogodišnjeg Porina.

U opatijskom caffe baru „Galija“ za tu večer od 22:30 Croatia Records priprema “zBRKa PARTY powered by Jugoton TV“. Voditelj Mario Petrekovich i DJ Leo Hekman će uz najveće hitove domaće glazbe dugo u noć držati budnima sve koji ostanu u Opatiji.

One koji se pak zapute u Rijeku čeka AntiPorin! U prostoru Hartere, točnije u Energani, tog petka u 21 sat održat će se besplatni koncert u organizaciji Kluba ljubitelja buke. „Tko će koga ako ne svoj svoga“ deviza je kojom Damir Martinović Mrle iz Leta3 i drugi riječki glazbenici promoviraju „bratski“ projekt Porina. Ciljevi su im, konačno, isti: ukazati na potrebu zaštite autorskih prava te pružiti podršku svim glazbenicima i glazbi kao rezultatu njihova rada. Na koncertu će nastupiti Brkovi, Stampedo i Teška industrija, a nakon live svirke party u Energani će se nastaviti do jutarnjih sati uz DJ-a.

Nakon ovakvih provoda, subotnje buđenje bit će lakše uz spoznaju da su prvi ljudi s kojima ćete popiti kavu dobitnici Porina za životno djelo! Croatia Records i CMC pozivaju vas u 10h u Kavanu Palma hotela Bristol na press konferenciju u čast Miše Kovača, Stjepana Mihaljinca i grupe Time.  Razgovor s njima o prošlim, sadašnjim i budućim projektima sigurno će zanimati mnoge predstavnike sedme sile.

U centru Opatije će se sredinom dana u subotu odvijati i originalni „Porin Gastro Show“. Neizostavni Dražen Turina Šajeta kao voditelj te talenti Ugostiteljske škole Opatija i glazbene zvijezde ukrstit će kuhače u pripremanju škampa na „porinovski“ način.  Za razliku od Porina, pobjednik u ovoj kategoriji  nije važan – važnije je da će se svi prisutni, od medija do namjernika, sigurno dobro zabavljati i da sav prihod od prodanih jela ide u humanitarne svrhe!

Subota popodne je - zatišje pred buru. Gosti Porina se tad imaju priliku odmoriti i posljednji put predomisliti oko toalete jer  središnja dodjela Diskografske nagrade Porin počinje u riječkoj dvorani Centra Zamet u 20 sati. Uz izravni prijenos na HTV1 konačno ćemo doznati koji su albumi, izvođači i pjesme u ovoj godini odabrani kao dio hrvatske glazbene povijesti.

Nakon toga, posljednja dilema: u Opatiju na Završnu zabavu sa zvijezdama gdje će atmosferu dizati The Beatles Revival Band i Surka Beat Box ili u riječku Stereo Dvoranu na koncert Gorana Bare i Majki?!

Ne postoji nešto što se zove „previše zabave“ - uvjerit ćete se u to dođete li u Opatiju i Rijeku na Tjedan hrvatske glazbe i „Porin za 5!“

Sve fotografije na ovoj stranici preuzete su sa web stranice Milenium Hotela

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr