20. Porin Dobitnici Porina 2013. za životno djelo

Porin za životno djelo 2013. posthumno Anđeli Potočnik i dr. Draženu Boiću

12.03.2013. IHG

Prve dvije od nekoliko diskografskih nagrada Porin za životno djelo koje će biti dodijeljene ove godine pripast će, nažalost posthumno, vrsnoj solistici ansambla Lado i Ladarici Anđeli Potočnik te vrhunskom jazz skladatelju i pijanistu dr. Draženu Boiću.

Anđela Potočnik umrla je u osamdestoj godini života 28. siječnja ove godine. Godinama je predvodila Ladarice, a svojim zvonkim i sonornim sopranom trajno je obilježila izvođenje kajkavskih popijevki. Prije devet godina objavljen je i dvostruki album sa 36 pjesama u njenoj nenadmašnoj izvedbi pod nazivom "Zorja, moja zorja". U ansamblu Lado ostati će zapamćena i kao umjetnica koja je iznimno često bila Mladenka u Ivančanovim "Podravskim svatima", te je svojim plesnim i pjevačkim dometima stekla veliki ugled među ljubiteljima tradicijske kulture. Skromna i samozatajna, Anđela je 2011. primila visoko odlikovanje od predsjednika Republike za svoje zasluge u promicanju glazbene baštine“, napisao je povodom njezine smrti Denis Derk za Večernji list.

Dr. Dražen Boić preminuo je 16. veljače 2013. u 82. godini života. Iako po vokaciji liječnik, cijeli je svoj život posvetio glazbi. Pedesetih godina osnovao je svoj prvi trio i uz Mihajla Švarca jedan je od utemeljitelja klavirskih jazz trija u Hrvatskoj.Od 1954. bio je pijanist u Big bandu Radio Zagreba, dok je s triom nastupao na mnogim međunarodnim jazz festivalima. Svirao je u zabavnom ansamblu Nikice Kalogjere, a i sam je vodio razne zabavne ansamble od kvinteta do noneta, s kojima je pratio mnoge popularne pjevače u zemlji i inozemstvu. Zadnji Boićev album »Razmišljanja« snimljen je 2008. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Popratne tekstove o životima i djelima kojima su ovo dvoje umjetnika zadužili hrvatsku glazbenu kulturu napisali su mr. art. Bojan Pogrmilović i Dubravko Majnarić.

Ova dva posthumna Porina za životno djelo bit će uručena članovima obitelji dobitnika krajem travnja u Zagrebu.

Povežimo se!

twitter facebook youtube

O IHG-u

Diskografsku nagradu Porin organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe. IHG je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Upoznajte rad IHG na www.ihg.hr